service-details

2018’de Hurda Araçlara Ne Kadar ÖTV İndirimi Uygulanacak?

2018’de Hurda Araçlara Ne Kadar ÖTV İndirimi Uygulanacak?

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren hurda araç yasası meclisten geçti. Yeni düzenlemeye göre belli şartları sağlayanlar, eski araçlarını hurdaya ayırdıklarında yeni araç alırken ÖTV indiriminden faydalanacak. Peki, düzenleme otomotiv sektörünü nasıl etkileyecek? Hurda araç indirimi hangi araçları kapsayacak? Teşvikten faydalanmak için ne yapmanız gerekiyor? İndirim ne zamana kadar devam edecek? Hurda araç indirimi hakkında en çok sorulan soruları cevapladık.

Hangi Araçlar Hurda Araç İndirimi Kapsamında Olacak?

Hurda araç indirimi şartları, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu ile belirlendi. Buna göre otomobiller, minibüsler, otobüsler, kamyonlar, kamyonetler ve panelvanlar hurdaya ayrılabilecek. Açıklanan verilere göre Türkiye’de hurda araç kapsamına giren 4.3 milyon otomobil, 163 bin minibüs ve 779 bin kamyonet bulunuyor.

Hurda Araç İndiriminin Şartları Neler?

Hurda araç indiriminden 16 yaş ve üzerindeki araçlar faydalanabilecek.

ÖTV indiriminden faydalanmak için eski model aracınızın trafik tescil kaydını sildirmek yeterli olmayacak. Aracın bir daha kullanılmamak üzere hurdaya ayrılması şart koşulacak.

Hurdaya ayrılan araçla aynı cins bir araç satın aldığınızda indirim geçerli olacak.

1.600 cc motor hacmini geçen yeni otomobil alımlarında ÖTV indirimi uygulanmayacak.

2018 Hurda Araç ÖTV İndirimi Ne Kadar?

2018 yılında yayınlanan hurda araç yasası ile araçlarını hurdaya ayırarak trafikten kaydını sildirenler, yurt içinden yeni araç alımlarında 10.000 liraya kadar ÖTV indiriminden faydalanabiliyor. %18 KDV indirimi de 10.000 TL’lik ÖTV indirimine ek olarak uygulanıyor. İndirim tutarı, aracın türüne, modeline ve niteliklerine göre değişkenlik gösterebiliyor.

Hurda Araç İndiriminden Yararlanmak için Ne Yapılmalı?

Hurda araç indiriminden faydalanmak için trafik tescil şubelerine başvuru yapmak gerekiyor. Başvurunuzu tamamladıktan sonra İl Özel İdareleri, büyükşehir belediyeleri ya da Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletmesi Müdürlüğüne aracınızı teslim edebiliyorsunuz. Aracınızı teslim ederken yanınızda kimlik fotokopinizin ve araç ruhsatınızın da bulunması gerekiyor.

Hurda Araç İndirimi Neden Önemli?

Bakım ve akaryakıt masrafları yeni araçlara kıyasla daha maliyetli olan eski araçlar, yüksek karbondioksit salınımı ile çevreye daha fazla zarar veriyor. Trafikteki eski araçların can ve mal kayıplarına yol açma oranı da oldukça yüksek.

Çevreye ve trafiğe olumlu katkıları olacak hurda araç teşviki, otomotiv sektörü temsilcileri tarafından da memnuniyetle karşılanıyor. Hurda araç indiriminin pazara hareket kazandıracağı söyleniyor.

Hurda Araç Teşviki Ne Zamana Kadar Devam Edecek?

2018 yılında yapılan düzenleme ile araçlarını hurdaya ayırarak ÖTV indirimden yararlanmaları için sürücülere 31 Aralık 2019 tarihine kadar zaman verilecek. Bu tarihten sonra uygulama yürürlükten kalkacak.